Suikerspin

‘Van ‘zorg goed voor elkaar’ naar ‘dansen met Janssen’. Hoe de overheid het publiek belang langzaam uit het oog verloor. De versoepelingen moesten een vrolijke zomer inluiden, maar weer zijn terug bij het oude normaal van een permissieve samenleving.’ Dit twitterde Roel Kuiper op donderdag 7 juli – het deed me denken aan een reis door China, dat net het kostuum van Mao was ontgroeid en de geuren insnoof van het verleidelijke kapitalisme. Er reed nog amper een auto in dit immense land en hogesnelheidstreinen waren in de verste verten niet te bekennen. En van onderdrukking van Oeigoeren hadden we nog niet gehoord.

We checkten in voor een vlucht van Xi’an naar Kunming en gingen aan boord van een Tupolev van China Northwest Airlines. Het was slechts een half uur vliegen en toch boezemde het angst in, onze fiducie in de Chinese luchtvaart was op een of andere manier niet bijster groot en dit werd al meteen bevestigd: de Tupolev leek er een van het krakkemikkige soort. Bij het opstijgen leek het apparaat moeizaam van de grond te komen. Het toestel gromde en leek scheef in de lucht te hangen, alsof het met een vleugel houvast zocht bij de aarde. We voelden ons overgeleverd aan de krachten en machten van iets wat je nu het coronavirus zou kunnen noemen.

Toen gebeurde er iets verbazingwekkends. Nadat we eenmaal onze gordels hadden vastgehecht, deelden glimlachende stewardessen met enthousiasme grote suikerspinnen uit. Wat een Belg voor ons de volgende uitspraak ontlokte: Wel aan, dit doen ze om ons gemoed te sussen, onze vrees te beteugelen en ons te verzoeten voor het geval het verkeerd gaat met deze kist. En hij duwde zijn neus nog maar eens extra in de suikerspin.

Zo is het ook anno 2021 in Nederland. De belofte ‘Dansen met Jansen’ is de suikerspin voor het volk, de vrijbrief om massaal dronken te worden op terrassen, festivals en evenementen. Om straks met een harde klap laveloos te landen in de werkelijkheid van het ‘oude normaal’.

 

 

Reageren is niet mogelijk.

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.